U bevindt zich hier:

Vertaal Tesh International in de Paardenkrant

Tesh International in de paardenkrant

Tom Noordhuizen krijgt via zijn bedrijf Tesh International, een uitzendbureau voor topgrooms, per week tussen de vijf en vijftien aanvragen voor goede internationale grooms. Doordat er een schrijnend tekort is in deze beroepsgroep heeft Noordhuizen het probleem aangepakt door een nieuwe opleiding te bedenken die in september voor het eerst van start gaat. Topruiters als Piet Raijmakers en Maikel van der Vleuten zijn ook van mening dat deze opleiding aansluit op de wensen van de markt.

In Nederland zijn al wat opleidingen die grooms afleveren, maar toch is er een vraag naar internationale topgrooms. “Het is wereldwijd een probleem”, vertelt Tom Noordhuizen. “Een topgroom is heel iets anders dan een groom die thuis paarden opzadelt en om vijf uur voert en naar huis gaat. Wij willen topgrooms afleveren die ook het wedstrijdmanagement op zich nemen, net als bijvoorbeeld het plannen van transport. Bij de opleiding zit ook het behalen van een vrachtwagen-rijbewijs en de grooms moet op een bepaald niveau kunnen rijden en longeren.”

Tesh International heeft voor de opleiding externe specialisten aangetrokken die alleen op hun eigen vakgebied zullen lesgeven. Een selectieprocedure zal uitwijzen of iemand aan de opleiding Professional Master’s Top Groom kan beginnen.

Paardenhart

De opleiding duurt een jaar. Een kandidaat kan zichzelf opgeven en 10.000 euro betalen en na een jaar vrij zijn om te kijken waar hij of zij gaat werken. Een ruiter kan zijn eigen groom aanleveren om specifieke dingen bij te leren. Of een student wordt door de commissie van de opleiding gekoppeld aan een stal en de stal betaalt de opleiding. Voorwaarde is wel dat de groom dan drie jaar verbondenmoet blijven aan de ruiter die de opleiding heeft betaald. “Een commissie doet de selectie van de mensen die zich hebben aangemeld”, vervolgt Noordhuizen. “Wij laten niet iedereen toe. De instelling van de persoon is heel belangrijk en zij moeten natuurlijk een ‘paardenhart’ hebben. Het is een heel mooi beroep en je komt op de mooiste plekken ter wereld, maar het heeft ook minder mooie kanten.”

Piet Raijmakers is het volledig eens met Noordhuizen. “Een goede groom kan overal aan het werk”, vertelt de springruiter. “Ik heb denk ik één van de beste grooms al elf jaar lang. Maar als zij weg zou gaan, ga ik zeker bij Tom te rade.”

Goud waard

Volgens Raijmakers ben je het opleidingsgeld ook minstens kwijt als je zelf iemand moet opleiden en een vrachtwagenrijbewijs moet betalen. “Je kunt een groom weghalen bij een collega-ruiter of je moet hem of haar zelf opleiden. Beide opties spreken me niet echt aan. Dus deze opleiding is heel interessant voor ons als ruiter.”

Grooms die thuisblijven zijn volgens ruiters nog wel te vinden, maar de meer avontuurlijk ingestelde zijn schaars. “Mijn groom weet beter wat de paarden eten dan ik. Je moet ook op elkaar kunnen vertrouwen. Wij voeren thuis altijd om zes uur, maar als op concours de proef om half zeven begint, voert zij eerder. Dat zijn dingen waar ik me nooit druk om hoef te maken en dat is echt goud waard. Ik denk ook dat de opleiding zo specialistisch is dat er weinig uitval zal zijn. Zonder een goede groom kunnen wij het spelletje ook niet fatsoenlijk spelen”, besluit Raijmakers.

Go back